شرکت پاسارگاد؛ طراح، سازنده و مجری پل معلق
پل، سازهای برای عبور از موانعی مانند آب، دره یا جاده بدون بستن مسیر زیرین دیگر است. این سازه امکان عبور از موانعی را فراهم میکند که گذر کردن از آنها دشوار یا غیرممکن است. طراحیهای مختلفی برای ساخت پل وجود دارند که هر یک از آنها برای یک عملکرد و شرایط بخصوص مورد استفاده قرار میگیرند. طراحی پلها با عملکرد مورد نیاز، شرایط زمین، مواد مورد استفاده و سرمایهی در دسترس تغییر میکند.
پل برای اتصال دو نقطه مختلف در دو سوی یک رودخانه یا دره یا چشمانداز طبیعی دیگر میتواند استفاده شود ولی قرار نیست لزوما همیشه این گذرگاه هوایی بسیار محکم و ثابت باشد، بلکه میتواند یک پل لرزان و متحرک باشد که همان پل معلق نامیده میشود. در هنگام عبور از پل معلق شما به مقصد رو به روی خود فکر نمیکنید، بلکه تمام حواستان به گذرگاه متحرکی است که از روی آن عبور میکنید. گذرگاهی که باعث میشود شما با احتیاط زیاد و با هیجان وصفناپذیر در ارتفاعات حرکت کنید.
پل معلق از جاذبههای بینظیر گردشگری
پل معلق پلی است که عرشهی آن از کابلهای معلق آویزان شده باشد. تاریخ این نوع پلها به اوایل قرن ۱۹ بازمیگردد.
پلهای معلق، سازههای حیرتانگیزی هستند که از بسترهای آبی و روستاها عبور میکنند و دو ناحیهی دوردست را به یکدیگر اتصال میدهند. مهندسی پیچیده و معماری دقیقی که در ساخت این پلهای معلق به کار میرود، بسیار ستودنی و خیرهکننده است.
پلهای معلق، سازههای حیرتانگیزی که از بسترهای آبی عبور میکنند.
طراحی پلهای معلق بسیار ساده و راحت است. با استفاده از تکنیکهای مختلف میتوان وزن پل را برای امنیت و توازن بیشتر کنترل کرد. این پلها علاوه بر سبک و محکم بودن، بسیار زیبا هم هستند. برخی از این پلها حتی پرطرفدارترین مناطق برای علاقهمندان به عکاسی شناخته شدهاند.
عبور از پلهای معلق برای هر کسی، حتی با کمترین ترس از ارتفاع میتواند چالش بزرگی باشد.
اجرای پل معلق معروف به پلهای سیم بکسلی که امروزه در جای جای جهان اجرا میشود نیاز به پایهریزی و مهندسی اصولی دارد. پلهای معلق معمولا در اتفاعات برای اتصال دو نقطه و معمولا در جایی که دره وجود دارد و امکان پایهگذاری پایههای پلهای بتنی وجود ندارد و یا احداث این پلها بسیار هزینهبر میباشد، انجام میگیرد. شایان ذکر است اجرای پلهای معلق برای عبور عابرین صورت میپذیرد و در اشلهای بسیار بزرگ جهت عبور وسایل نقلیه، نیاز به طراحی بسیار پیشرفته و هزینهی بسیار هنگفت بوده که نمونههای کمی از آن در برخی کشورهای بسیار پیشرفته یافت میشود. اهرم حمل بار و نگهدارنده، در پلهای معلق طنابهای فولادی و یا سیم بکسلها هستند.
این نوع پلها دارای کابلهای معلق بین برجها، همراه با کابلهای معلق عمودی هستند که وزن عرشه را تحمل میکنند. پل معلق را میتوان مانند گویی در نظر گرفت که از یک نخ آویزان شده باشد، نخ مانع از افتادن گوی میشود اما گوی به آسانی نوسان میکند. در پلهای معلق نیز کابلها وزن عرشه پل را تحمل میکنند اما پل بر اثر نیروی باد و حرکات ناگهانی وسایط نقلیه مانند مارپیچ رفتن و ترمزهای ناگهانی حساسیت نشان میدهد و شروع به حرکت میکند.
محاسبه بار در اجرای پل معلق
جهت انتخاب نوع سیم بکسل، سایز سیمها و نوع اتصالات باید بار حدودی وارد بر سایزه محاسبه شده و این بار در نهایت با در نظر گرفتن ظریب اطمینان مناسب طبق دیتاشیتهای مهندسی سازه در اجرای پل معلق اعمال شود. بار وارد بر سازه پل معلق صرفا یک بار استاتیک با منشا وزن سازه و لود (شامل اشخاص قرار گرفته بر روی سازه) نمیباشد چرا که سازههای معلق تحت تاثیر بار وارده حرکتهایی نیز دارند و حتی در مسیر جربان باد نیز دچار بارگذاریهای ناخواسته میشوند.
بنابراین نوع بار وارد بر پل معلق تلفیقی از بارهای استاتیک و دینامیک بوده و از این رو طبق استاندارد طراحیهای سازههایی با بار دینامیک نه تنها ظریب امنیت بسیار بالا در نظر گرفته میشود بلکه پدیدهی فیزیکی دیگری به نام رزونانس نیز در محاسبات، داخل میشود. در بسیاری از موارد در اجرای پل معلق محاسبات مربوط به رزونانس حرکتی در نظر گرفته نمیشود به خصوص در پلهای کوچک و در فواصل اتصال کم که این رزونانس بسیار کوچک میباشد. اما در اجرای پلهای معلق که پایهها در فاصله بسیار زیادی از هم قرار دارند حتما میبایست رزونانس حرکت پل در محاسبات مورد بررسی قرار گیرد.
توصیههای قبل از اجرای پل معلق
پلهای معلق دارای مزایا و معایبی هستند که قبل از اجرای آنها باید دید مناسبی نسبت به آن داشت. مزایای متعدد پلهای معلق مانند هزینهی نسبتا کم، زمان کوتاه اجرای پل معلق و زیباییهایی که برای فضا بوجود میآورد سبب استفاده بسیار زیاد از این نوع پل شده است. از مزیتهای دیگر این نوع پل نسبت به سایر پلها میتوان به دهانههای بسیار عریض آن اشاره کرد، به همین دلیل از پلهای معلق را بر فراز آبراههای پررفت و آمد بنا میکنند.
اما لازم به ذکر است که پلهای معلق بر مبنای سازههای فلزی بنا شدهاند و در کل حمل بار در آنها توسط این سازهها میباشد و بنابراین طول عمری برابر با پلهای بتنی ندارند و در طول زمان نیاز به حفظ و نگهداری و هزینههای مرتبط با آن نیز هستند. تعویض قطعات اتصال و حتی سیم بکسل؛ البته با بازبینی فنی و مهندسی؛ بسته به محیط و در بازههای زمانی نسبتا طولانی از معایب اجرای پلهای معلق میباشد.
تاریخچه پلهای معلق
پلهای طنابی به عنوان سادهترین نوع از پلهای معلق، اولین بار توسط امپراتوری اینکا در کوههای آند واقع در آمریکای جنوبی و دقیقا پیش از ورود اروپاییها به این منطقه (حدود ۵۰۰ سال پیش) برای عبور از درهها و مسیرهای دشوار مورد استفاده قرار میگرفتند.
پلهای اتصال دهندهی قسمتهای مختلف کوهستان و صخرهها، نزدیکترین سازهی جای گرفته در دل طبیعت میباشند. متریال مورد استفاده در این پلها گاهی چوب و کابلهای مستحکم کنفیاند و گاهی سازههای قدرتمند فلزی و کابلهای نگهدارندهی فولادی.
پلهای معلق کابلی و اتصالات آنها
پلهای معلق که توسط کابلهایی در سطح بالاتر نگهداشته میشوند یکی از قدیمیترین طرحهای مهندسی انسان محسوب میشوند که انسانهای بدوی برای کم کردن فواصل و یا اتصال سطوح از آنها استفاده میکردند. پلهای معلق که امروزه از سیم بکسل در ساختار خود به عنوان حامل بار بهره میگیرند در گذشته از ریسمانهای گیاهی و از بافتن ریشهها و ساقههای درختان ساخته میشدند. گونهی قویتر از پلهای معلق در هند در قرن چهارم میلادی ساخته شده بودند که ابتدا از ساقه درخت بامبو و بعدها از زنجیرهای فولادی در ساختار خود بهره میگرفتند.
در اجرای پل معلق از قاعدهی تعدیل بار عمودی و انتقال تنش بر روی سیمهای منحنی استفاده میشود. این بار از طریق حامل بار که در گذشته ریسمانهای گیاهی، زنجیر و امروزه سیم بکسلها هستند در نهایت بر روی پایههای پل معلق منتقل میشوند که توسط این پایهها به صورت عمودی بر روی پل داخل زمین که توسط انکرها محکم شدهاند منتقل میشود.
در دوران مدرن پلهای معلق راهکاری اقتصادی و مهندسی برای مسافتهای اتصال بلند محسوب میشوند. مهندسین انگلیسی، فرانسوی و امریکایی در اواخر قرن هجدهم میلادی و اوایل قرن نوزدهم با مشکلات فراوانی برای غلبه بر بارهای نامتقارن، بارهای ناشی از باد و لرزش و برفهای سنگین در اجرای پل معلق روبرو بودند. بسیاری از معادلات و محاسبات انجام شده در این دوران در راه حل این قبیل مشکلات توسط دانشمند آلمانی به نام آگوستوس روبلینگ صورت پذیرفت. وی مجموعهای از خرپا به صورت شبکهای، در نقاط اتصال ابتدا و انتهای پل معلق طراحی نمود و به واسطهی آن توانست سازهای بسیار محکم طراحی نماید که ابتدا به اجرای پل معلق بر روی آبشار نیاگارا، رودخانه اوهایو و در نهایت شاهکار وی در طراحی و اجرای پل معلق بروکلین و منهتن در شهر نیویورک صورت پذیرفت.
نمونههای هیجان انگیز پل معلق در ایران
پل معلق مشکین شهر، پل پیرتقی در خلخال، پل معلق درهی خزینه در لرستان، پل معلق نمک آبرود و…
نمونهای از پلهای معلق در ایران
شرکت پاسارگاد به عنوان شرکت برتر در زمینهی طراحی، محاسبات سازهای، ساخت و اجرای پل معلق، با تکیه بر دانش مهندسی و استانداردهای روز دنیا میباشد.
در قسمت زیر فیلمهای زیبا از پل معلق نمایش داده شده است.
کلمات کلیدی: پل معلق, طراحی پل معلق, ساخت پل معلق, اجرای پل معلق, راه اندازی پل معلق, احداث پل معلق, سرمایه گذاری در پل معلق, سرمایه گذاری زود بازده, اجرای سازه تفریحی جدید, طراحی تفریحات گردشگری عجیب, ساخت تفریحات خاص, سرمایه گذاری در طرح گردشگری عجیب, اجرای تفریحات توریستی خاص, ساخت ایده تفریحی جدید, تفریحات عجیب